ALBÁNIA KIRÁNDULÁSOK

Fakultatív programokkal várlak benneteket az Adria partján, Qerretben. A programok mellett szívesen segítek modern, minőségi apartmanokban történő szállásfoglalásban is.

1. – Ferges – nyári pörkölt

A ferges kétségkívül az egyik leghagyományosabb étel Albániában. Az étel főleg paradicsomszószból, túróból, zöldpaprikából és fokhagymából áll. A fő oka annak, hogy ezt az ételt nyári pörköltnek nevezik az, hogy albánok akkor szeretik enni, amikor kihűlt. Az étel fogyasztásának legjobb módja, ha 2-3 órát várunk, amíg kihűl. Ettől sűrűbb lesz az állaga, és jobban kiemelkednek az összetevők. A fergest általában kenyérrel fogyasztják, vagy pirított kenyeret mártogatnak az ételbe. A hagyományos ételeket felszolgáló vidéki éttermekben meg lehet kóstolni.

2. – Tarator – hideg joghurtos előétel

A tarator egy remek előétel, amit az albánok általában húsos főétel előtt esznek. Ezt általában nyáron szolgálják fel, mivel tálaláskor meglehetősen hideg. Az étel görög joghurttal, hideg vízzel, aprított uborkával és sóval készül. Leves állagú, ezért ezt az ételt tálban tálalják. Az íze nagyon hasonlít a hagyományos albán dhalle italhoz. Ez az oka annak, hogy sok külföldi meglepődik, amikor a tarator-t tálban tálalva látja. Ezt az előételt főleg az idősebb generáció kedveli, mivel a fiatalok inkább a dhalle-t (albán joghurt) részesítik előnyben, mert praktikusabb fogyasztani. 

3. – Byrek – albán pite

Az albán pite továbbra is az egyik legkedveltebb hagyományos étel. Az emberek azért szeretik a pitéket, mert útközben is magukkal vihetik egy gyors étkezéshez vagy uzsonnához. A byrekbe sokféle töltelék kerülhet. Ezek közé tartozik a hús, a spenót a feta sajt, a hagyma a paradicsom vagy a túró, ami mind közül a legnépszerűbb. Nemcsak különböző tölteléktípusai vannak ennek az ételnek, hanem különböző formájúak is lehetnek. Mindez attól a régiótól függ, ahol megkóstoljuk. A byreket általában görög joghurttal vagy dhalle-val tálalják. Az idősebb generáció általában a főétel után fogyasztja a byreket. 

4. – Ashure – Desszertkása gabonából, gyümölcsből és diófélékből

Ashure egy hagyományos albán desszert, amely Törökországból származik. Zselatin állagú, a szánkban elolvad, így megízlelhetjük a diót vagy az aszalt gyümölcsöt, amivel készült. Az ashure leginkább úgy írható le, mint egy édes kása, amelyet hidegen tálalnak. Ez egy népszerű albán desszert, amelyet hagyományosan az iszlám naptár első hónapjában fogyasztanak. Ezt az ízletes desszertet azonban Albániában egész évben megtalálhatjuk bármelyik cukrászdában. 

5. – Tavë Kosi – Sült bárány vagy csirke joghurtban

Albániában a joghurtban sült csirke kedvelt hagyományos étel, amelyet általában ebédidőben szolgálnak fel. Egész Albániában széles körben ismert Elbasan tave néven. Nevét arról az albán városról kapta, ahonnan az étel származik. A Tave Kosi általában bárányhúsból készül, de csirkehúst is használnak. A joghurtot rizzsel és tojással keverik össze, és a hússal együtt sütik meg. Ez az étel nagyon egyedi ízű. A sült joghurt puha állagú és kissé savanykás ízű, míg a hús jól kiegyensúlyozza, és szaftos, húsos ízt ad az ételnek.

6. – Trilece – Tejtorta

A trilece vagy más néven tejtorta egy könnyű albán desszert, amely a török konyhából származik. Háromféle tejből készül, amelyek közé tartozik a párolt tej, a tejszín és a sűrített tej. A tortát ezután barna sziruppal koronázzák meg, amely erős édes ízt ad neki. Régiótól függően ez az albán sütemény lehet könnyű és légbuborékokból álló vagy tömény és sűrű. Maga a sütemény állaga attól függ, hogy mennyi vajat használnak a receptben. A trilecének nagyon egyedi íze van, amelyet úgy lehet leírni, hogy a teteje enyhén ropogós és édes, a közepe puha és könnyű, az alja pedig lédús. Ha szereted a puha, nedves és édes desszertet, akkor ezt a süteményt bármelyik albán cukrászdában megtalálod.

7. – Kackavall ne Furre me Domate – Sült sajt paradicsommal

A Kackavall egy hagyományos albán sajt, amely tehéntől vagy juhtól származik. A Kackavall állaga attól függően változik, hogy milyen állattól származik. Az albánok szívesen fogyasztják ezt a sajtot különböző hagyományos ételekkel. A Kackavallt általában apróra vágott paradicsommal és további fűszernövényekkel együtt sütik. A paradicsommal sült sajt köretként funkcionál, mivel az olvadt sajt ízesíti a különböző húsok mellé fogyasztva. Gyakran találkozhatunk vele albán grilléttermekben.

8. – Speca te Mbushur me Oriz – Rizzsel töltött paprika

A töltött paprika nagyon népszerű helyi étel. Albánia minden régiójában széles körben tálalják, és a hagyományos ételeket kínáló vidéki éttermekben is megtalálható. Az étel rizzsel töltött zöldpaprikából áll. Albánia egyes részein a rizs helyett apróra vágott bárányhúst vagy paradicsomot adnak hozzá. A töltött paprikát ezután megsütik és forrón tálalják. Ezt az ételt görög joghurttal, fetasajttal vagy dhalle-val tálalják. A chilipaprika vagy fekete bors hozzáadása ehhez az ételhez szintén gyakori az albánok körében. 

9. – Petulla – Sült tészta

A sült tészta egy népszerű étel, amelyet az egész Balkánon fogyasztanak. Albániában a sült tésztát sokféleképpen tálalják. A petullát általában uzsonnára vagy vacsora közben fogyasztják. Tirana- és Durres-szerte találhat olyan ételstandokat, ahol sült tésztát kínálnak tetszés szerinti feltétekkel kombinálva. A feltétek közé tartozik a csokoládé, az eperlekvár, a reszelt Kackavall sajt vagy a ketchup. A sült tészta a legtöbb albán háztartásban gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Leggyakrabban fetasajttal vagy mézzel fogyasztják. Egy másik kevésbé népszerű, de finom feltét, amivel fogyasztják (főleg az északi régióban) a görög joghurt és a fokhagyma. Az albán sült tészta állaga nehezebb, mint a fánké, de kívül ugyanolyan ropogós és belül puha.

10. – Peshk dhe Perime ne Tave – Hal és zöldségek 

Mivel Albánia nagy része a tenger mellett fekszik, valószínűleg sejthető, hogy legalább egy hagyományos étel halból áll. A halat általában csak kívülről tisztítják meg, és csak beteszik a tűzhelyre apróra vágott zöldségekkel együtt, mindezt olívaolajjal és sóval körítve. Ez az étel általában fehér borral vagy néha még rakival is társul. Ez egy jellegzetes étel, amit a legtöbb külföldi imád.

11. – Flija – Sült palacsinta

Ez az étel Albánia és Koszovó északi régiójában gyakori. Ez egy egyszerű recept, amelyet általában albán otthonokban készítenek, vagy a helyi hagyományos éttermekben szolgálnak fel. A flija egy egyszerű krepp-szerű étel, amelynek a teteje ropogós, az alja pedig puhább textúrájú. A hozzáadott vaj adja a Flija finom ízét. Az ételt általában friss tejtermékekkel, például sajttal vagy joghurttal tálalják.

12. – Jani me Fasule – Fehérbableves

A fehérbableves az albán konyha egyik legnépszerűbb étele maradt. Az albán éhínség idején ez volt az egyik leggyakrabban készített étel, mivel ezt volt a legolcsóbb elkészíteni és egyben a leglaktatóbb is. Bár az éhínség elmúlt, a fehérbableves nem veszített népszerűségéből. A leves paradicsomszószból, hagymából és fehérbabból készül, és gyakran savanyított zöldségekkel vagy görög joghurttal tálalják. A legtöbb albán ezt a levest kulac-kal, azaz házilag sütött kenyérrel fogyasztja.

13. – Qofte – bárányhúsgombóc

Az Albániában járva sok grillházban találhatunk egyszerű húsgombócot. A hagyományos albán húsgombóc valójában más, mint amit a nyugati konyhák spagetti és húsgombóc rendelésekor gondolnánk. A qofte kizárólag bárányhúsból készül, amelyet felkockáznak és fűszernövényekkel kevernek. A húsgombócokat általában különféle zöldségekkel és tejföllel tálalják. Az albán otthonokban készült húsgombócok kicsit másképp készülnek, mint amit egy tipikus albán étteremben találunk. A házi húsgombócokat kenyérmorzsával keverik össze, és lapos, kerek formára formálják. A legtöbb esetben az albánok ezeket a húsgombócokat paradicsomlevessel eszik. Az albániai vidéki éttermek nagy része is házilag készíti a húsgombócokat.

14. – Tave Mishi – Vegyes hústál

Az egyik leghagyományosabb étel Albániában a vegyes hústál. Ezt a tálat általában nagy családi összejöveteleken vagy különleges eseményeken szolgálják fel. A vegyes hústálat érdemes kipróbálni, mivel a szaftos grillezett húsok különböző ízeit kínálja egy tányéron. Az ételhez ajánlott friss citromlevet adni a további ízek érdekében. Ha a tál túl sok ételnek tűnik, akkor a paidhaqe jó alternatíva. A paidhaqe bárányhús, amelyet grilleznek és citrommal tálalnak. Általában rakival vagy dhalle-val tálalják.

15. – Speca te Mbushur me Salce Kosi – tejföllel töltött paprika

Egy nagyon népszerű hagyományos köret, amely az albán konyha része, a savanyított zöldpaprika, amelyet tejföllel töltenek. Ez egy nagyszerű köret olyan nehéz ételek, mint a burgonya, a hús és a rizs fogyasztásakor. A töltött paprika egy népszerű menüpont, amely megtalálható a grillházas éttermekben és a hagyományos vidéki éttermekben is. Tejtermékeket árusító piacokon tejföllel töltött paprikát is találhat. Ezeknek érdekes ízük van, mivel a paprika fűszeres pácolt íze nem engedi, hogy a tejföl túlságosan eluralkodjon rajtuk.

16. – Sarme – Hússal és rizzsel töltött káposztatekercsek

A sarme számos kelet-európai és balkáni országban hagyományos ételként szerepel. Azonban minden országnak megvan a maga egyedi módja ennek az ételnek az elkészítésére. Albániában a sarme főleg az északi régióban készül. Ez egyszerűen rizzsel és aprított hússal töltött káposztatekercs. Ezeket a káposztatekercseket vagy önmagukban megfőzik, vagy pörköltnek készítik. A legtöbb esetben a sarme-t joghurttal vagy dhalle-val tálalják. Ezt az ételt többnyire az idősebb generáció főzi, és ez egy olyan hagyományos étel, amely lassan eltűnőben van. Mégis megtalálható ez az étel Albánia néhány északi hagyományos éttermében.

Az albán ételekben sok a citrusféle, a mediterrán alapanyagok, mint az olívaolaj és a búza, valamint a zsenge halak és húsok. Az albán konyhába a balkáni hatás csodálatos piték, sütemények és desszertek sorát hozta. Az országban a domborzati viszonyok nagyban befolyásolják a felszolgált ételek fajtáit. Nagyon sok új ételt találhatsz, ha ország különböző helyeire utazol. A tengerpart friss halai és a hegyvidékek zamatos húsai változatos ízvilágot biztosítanak. Az albán kultúrában is hatalmas szerepet játszik az étel. A családok rendszeresen együtt étkeznek, és az ételek széles skáláját készítik el. A világ legegészségesebb ételeit tudhatják a magukénak. 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 40
Heti: 102
Havi: 656
Össz.: 22 552
Oldal: Albán gasztronómia
ALBÁNIA KIRÁNDULÁSOK - © 2008 - 2025 - albaniakirandulasok.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat